Cigarettes and second chances

Det finns ett stycke text av journalisten Hunter S Thompson som jag tänker på ibland när jag känner mig modig och estetisk eller lätt vin-alkad, spritlycklig om man skall vara riktigt ärlig mot sig själv. Det är i alla fall några rader klassisk ”feelgood”, lite livet-är-en-karusell meningar för den som kan behöva det.

HunterSThompson

”Walk tall, kick ass, learn to speak Arabic, love music and never forget you come from a long line of truth seekers, lovers and warriors.”

All fine and dandy, som jänkarna säger, men sanningen är att det finns mycket i dessa rader som verkligen kan få mig att känna mig upplyft. Tankarna att en man suttit i vad som självklart är de läckraste glasögon-bågarna någonsin, med en cigg i mungipan och se sig själv segla atlanten över till främmande länder, en LP spelande hummande i ett öppet fönster medans fingrarna dansar över ett elektrisk IBM tangentbord. Tankarna att någon känt sig så fri, medans han kanske inte alls var den personen som studerade arabisk skrift, men det viktiga är känslan inombords, förmedlandet och budskapet.

Det kan liksom få oss andra vilsna själar med alladeles för mycket tankar och demoner att lägga ner våra vapen för ett tag. Några djupa andetag och sedan kanske vi också kastar oss ut i atlantens klarblå vatten. Skrivmaskin under armen och en Marlboro King i mungipan, ångandes efter vårt äventyr, de språk vi ska lära oss och de krig vi ska utkämpa, de kvinnor vi ska möta och de problem vi skall övervinna. De stormar vi ska rida ut och frukten av de vinster vi skall segra och rida på.

Det hjälper än liksom att vakna till lite ur spritdvala och pillerdrömmar som vardagen tar än igenom, dimman skingrar sig och horisonten öppnar upp sig, någonstans i horisonten.

– E.Daunfelt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*